U našem prethodnom blogu čitali ste o kvalitetu vode i o važnosti pH vrednosti vode u bazenima. Sada znate da se pH vrednost treba meriti kada bazen radi, kao i to da pH vrednost utiče na to koliko je hlor dobar kao sredstvo za dezinfekciju.

Da li ste znali da pogrešan nivo pH vrednosti može da utiče i na Vaše zdravlje? Saznajte više o delikatnosti pH vrednosti i njegovom balansu u našem novom blogu. Otkrijte zašto najčešće dolazi do iritacije očiju i sluzokože zbog pH vrednosti, a ne zbog hlora.

 

pH skala je difinisana od 0 – 14. Generalno govoreći, neutralna pH vrednost je 7. Veće vrednosti od ove predstavljaju alkalnu pH vrednost, a niže vrednosti kiselu pH vrednost. Idealna pH vrednost vode u Vašem bazenu bi trebala da se kreće od 7.0 do 7.4. Bilo kakvo povećanje ili smanjenje vrednosti može uticati na zdravlje.

Može doći do sledećih negativnih efekata po zdravlje:

Normalan pH kože je 5. Ako voda bazena ima pH vrednost veću od 7.4, alkalnost može dovesti do oštećenja lipidnog sloja kože koji je blago kiseo. Sapuni takođe mogu oštetiti lipidni sloj kože. Ako se ovaj prirodni zaštitni sloj kože ošteti ili oslabi, koža postaje neotporna na uticaje spoljašnje sredine poput sunčevih zraka, bakterija i različitih hemijskih uticaja.

Sluzokoža i oči su jako osetljivi i voda baznog karaktera će uticati na njih. Posledice toga su neprijatan bol i iritacija sluzokože.

Ako je pH vrednost veća nego što bi trebalo, hlor neće imati pravilno dejstvo dezinfekcije. Količina slobodnog hlora postaje ograničena u tim okolnostima. Hlor, koji je već za sebe vezao razne nečistoće, naziva se hloramin i zaslužan je za specifičan miris bazenskih voda. Bakterije se brže razvijaju u baznoj pH zbog nedostatka slobodnog hlora zaduženog za dezinfekciju, što takođe može dovesti do iritacije sluzokože i dovesti do različitih neželjenih efekata po zdravlje plivača.

Niska pH vrednost ne samo da može dovesti do korozije metalnih delova bazena, već ima i vrlo jak uticaj na pločice bazena. Niska pH vrednost takođe dovodi do iritacije kože i sluzokože. Ako se pH vrednost ne dovede do željenog nivoa, plivanje neće biti ni zabavno ni opuštajeće jer može doći do zdravstvenih problema.

Redovno proveravajte pH vrednost svojih bazena kako bi Vaši kupači bili zdravi!

pH vrednost se može odrediti različitim metodama; tester trake za merenje pH su postale staromodne, a danas se češće koriste kolorimetrijski setovi. Merenje elektronskim pH testerima (ph meračima) je najtačniji metod merenja. Većina sistema za doziranje koji se fiksiraju na zid poseduju pH sondu kako bi redovno merili pH vrednost. Kontaktirajte Vaš HANNA tim i vidite šta Vam mogu preporučiti. Takođe, proverite da, ukoliko ste izmerili čudne vrednosti, šta možete učiniti kako bi dobili tačne rezultate, ili ako imate problema da stabilizujete pH vrednost bazenske vode.