Kakvu ulogu igra temperatura u proizvodnji? Hanna Instruments termometri

higro-i-temp

Pre par godina preciznost u merenju temperature nije bio toliko kritičan aspekt i postojala je tolerancija od čak nekoliko stepeni i to nije ugrožavalo proizvodni proces. Danas je preciznost tempereturnih merenja neophodnost jer greška čak i od nekoliko desetina 1°C može biti faktor da li proizvod može proći striktne kontrole kvaliteta, odnosno da li može da se konzumira ili se mora odbaciti kao neispravan.

Od 1990. Hanna proizvodi termometre čija preciznost u merenju temperature ispunjavaju najstrože svetske standarde (HACCP) te se naši termometri koriste svuda u svetu.

HANNA kalibrira sve termometre sa standardnom sondom. Sve NTC temperaturne sonde su proverene i kalibrirane sa standardnim instrumentima. Tokom inspekcije kvaliteta naši tehničari proveravaju da li su greške pri očitavanju minimalne i unutar propisanih standarda.

Kao dodatak, HANNA omogućava svim korisnicima potrebne alate da bi proverili očitane vrednosti termometara.

Naša linija elektronskih termometara omogucava brza i precizna merenja sve do desetina 1°C.

HANNA termometri mogu se podeliti u četiri glavne kategorije:

  • Termistorni termometri
  • Termometri sa termoelektričnom baterijom
  • Pt100 termometri
  • Infracrveni termometri

HACCP standard i ispitivanje kvaliteta hrane

Kako bi se zadovljili zahtevi HACCP standarda, HANNA nudi širok asortimant termometara i pH metara za proveru proizvoda u svim fazama njegovog nastanka, počev od proizvodnje, preko transporta i skladištenja pre nego što dođe u ruke krajnjeg korisnika.

Temperaturu hrane potrebno je konstantno pratiti kako bi se razvoj patogena i mikroorganizama stavio pod kontrolu. Ukoliko se temperature ne nalazi na adekvatnom nivou, za samo par sati može doći do pojave bakterija u kritičnim i opasnim koncetracijama.

Proizvod Temperatura
Meso u fileu/šniclama ≤7
Mleveno meso ≤4
Iznutrice ≤3
Zamrznuta piletina ≤-12
Duboko zamrznuta piletina ≤-18
Sveža riba ≤2
Dimljena riba ≤7
Zamrznuta hrana ≤-18
Mleko ≤7
Voće i povrće ≤10
Jaja ≤8
Sušeno voće ≤25

Temperatura mesa:

beef-top-round-1598197_1920

Kontrolisanje temperature mesa od vitalnog je značaja tokom čitavog procesa proizvodnje i prerade. Temperatura svežeg mesa prilikom skladištenja bi trebalo da bude ne viša od 2°C, dok kod zamrznutog mesa temperature bi trebalo da bude -22°C, odnosno -35°C na površini.

Usoljeno meso moguće je skladištiti nekoliko meseci ukoliko su uslovi adekvatni, a temperature ne veća od 2°C. Nakon dalje obrade i sušenja (na oko 25°C), obrađeno meso u zavisnosti od vrste proizvoda, moguće je čuvati na različitim temperaturama, pa tako kobasice treba čuvati na temperaturi od 5 do 15°C.

 

 

Temperatura napitaka:

Kontrola temperature neophodna je prilikom proizvodnje alkoholnih, bezalkoholnih napitaka i mleka. Prilikom ekstrakcije i proizvodnje mineralnih voda, temperature mora biti konstantno praćena, kako bi se osigurala čistoća. U proizvodnji sokova, temperatura je značajna tokom pasterizacije sirupa, kako bi se izbegli bakteriološki problemi.

pivo-temp Kontrola temperature igra krucijalnu ulogu i u proizvodnji piva, npr. slad se zagreva na 75°C prilikom mešanja, dok se nešto kasnije zagreva na 120°C na par sekundi prilkom pasterizacije.

Mleko mora biti termički obrađeno zbog bakteriološke ispravnosti. Procesom pasterizacije, zagrevanjem na temperaturi preko 72°C otklanja se 95% patogena.

Temperatura hleba i paste:

Kontrola temperature žita u silosima je potrebna kako bi se sprečila prerana fermentacija. U proizvodnji paste, temperatura vode je potrebno održavati na 25°C. Pećnica u kojoj se peče hleb bi trebalo da se zagreje na 260°C.

Temperatura čokolade:

Prilikom fermentacije kakaa, temperatura se povećava na otprilike 50°C. Takođe, različite faze proizvodnje čokolade zahtevaju različito održavanje temperature. Jednom, kada je čokolada napravljena, temperatura na kojoj je treba skladištiti iznosi oko 15°C.

Temperatura kafe:

kafa-temp

Kako bi se “probudila” aroma, zrna kafe bi trebalo pržiti na 200 °C i ta temperaturease konstantno prati. Pre nego što će kafa biti sušena, radi osiguravanja dužeg životnog veka kafe, ona se zamrzava na -40°C. Takođe, za pun ukus kafe, temperature “kafe mašina” bi trebalo održavati na oko 80°C.

 

 

Ostale primene:

Važno je napomenuti da u ponudi Hanna Instruments postoji veliki izbor termometara, termopara i sondi za iste, koji temperaturu mere u različitom opsegu sa velikom preciznošću. U širokoj lepezi proizvoda, našli su se i infracrveni termometri pogodni za “dubinska” određivanja temperature (ne samo po površini) za teško dostupna mesta; termometre/termopare sa izdržljivim sondama, sa kojima je moguće određivanje ekstremnih temperatura, pogodni za topljenje metala/plastike; termometre sa “teškim sondama”, pogodne za ribnjake, itd;