Poljoprivreda – analiza zemljišta – navodnjavanje – fertigacija – analiza nutrijenata

analiza zemljišta - đubrenje - navodnjavanje

Analiza zemljišta i nutrijenata, fertigacija

Biljkama je neophodna pravilna kombinacija rastvorenih soli i nutrijenata potrebnih za rast i cvetanje. U slučaju da je zemljište osiromašeno neophodnim elementima, kao posledica toga javlja se slabiji prinos i moguća je pojava bolesti i štetočina. pH i EC su najvažniji parametri u testiranju zemljišta zbog njihovog uticaja na sposobnost biljaka da apsorbuju esencijalne nutrijente.  Optimalna vrednost pH zemljišta je neutralna (pH=7), međutim ne zahtevaju sve biljke istu pH vrednost za optimalni razvoj i apsorbciju nutrijeneta. Stoga je jako važno meriti pH, za odabir pravilne biljne kulture za određeni tip tla ili za brzu intervenciju u slučaju da se pH vrednost promeni.

Salinitet zemljišta je usko povezan sa količinom minerala u njemu i meri se kao vrednost električne provodljivosti zasićenog uzorka, a izražava se kao mS/cm.

Svaka biljka preferira određenu vrednost el. provodljivosti koja varira izmedu 1 i 4 mS/cm. Niska el. provodljivost tla (hranjivog medija) indicira nedostatak nutrijenata, dok jako visoka vrednost el. provodljivosti pokazuje prezasićenost hranjivog medija nutrijentima zbog čega je apsorpcija u biljkama pogoršana.

Još neki od faktora koje je bitno analizirati, prilikom testiranja zemljišta su svakako azot, fosfor i kalijum. Takođe, pravilno i kvalitetno đubrenje je osnov ozbiljne proizvodnje voća i povrća i ukoliko se naprave greške prilikom đubrenja, sva dalja ulaganja neće dovesti do željenih rezultata. Fertigacija je đubrenje preko sistema za navodnjavanje kojom treba izvršiti korekciju osnovnog đubrenja bez upotrebe prevelikih količina đubriva. Kontrola ovog procesa se vrši kroz analizu ključnih parametara kao što su pH vrednost i električna provodljivost u zemljištu i rastvoru za đubrenje.

HANNA Instruments Vam nudi širok spektar proizvoda posebno dizajniranih za poljoprivredu koji će povećati prinose useva i maksimizirati rast biljaka.

Naši proizvodi su izuzetno jednostavni za upotrebu, ekonomični i pomažu u merenju gore pomenutih kritičnih parametara. U ponudi se nalaze i fertigacijski kontroleri koji će omogućiti pravilno i pravovremeno snabdevanje biljaka odgovarajućim nutrijentima.