pH kalibracioni rastvori, takođe se nazivaju i pH puferi, predstavlju ključni alat kada se za određivanje pH vrednosti vrši koristeći pH metar sa elektrodom. Dok neki korisnici pokušavaju da uštede novac na način što koriste pH pufere koji su sami napravili, nesvesno ugrožavaju pouzdanost rezultata. Takođe ovakvi kalibracioni rastvori često nisu ni stabilni.

Profesionalno napravljeni pH rastvori su mnogo stabilniji i otporniji na promene. Korišćenje visoko-preciznih pufera za kalibraciju merača pre njegove upotrebe predstavlja potvrđeno ispravan način za najpreciznija merenja svaki put.

  • Zašto kalibrisati?
  • Standardni pH puferi
  • Tehnički pH puferi
  • Milesimalni pH puferi
  • Održavanje pufera

Zašto kalibrisati?

Učestala kalibracija je navika koja će vam osigurati preciznost i pouzdanost rezultata. Sve elektrode su bazirane na nagibu i offset-u (poznato još kao Nernstova jednačina). Međutim, sve elektrode će se menjati kako stare. Njihova kalibracija sa poznatim puferima amortizovaće ove promene i držati elektrodu u optimalnom radnom stanju.

U stvarnosti, elektrode se ne ponašaju baš u skladu sa Nernstovom jednačinom svaki put. Upravo ovoj jednačini nedostaje konstanta, a to je kalibracija. Pravilna kalibracija učiniće da starenje elektrode bude “amortizovano” na pravi način, a korišćenjem odgovarajućih pufera stvarno određen nagib i offset bude uvršćen u novi algoritam Vašeg merača.

Korišćenjem pH pufera može ukazati na pojavu oštećenja na elektrodi. I ovom slučaju nagib i offset elektrode igraju značajnu ulogu. Offset prikazuje pH očitavanja u milivoltima (mV), a nagib prikazuje promenu mV po promeni pH jedinice. Bilo kakvo odstupanje ovih brojeva tokom kalibracije predszavlja jasan indicator da postoji oštećenje elektrode ili da je zaprljana ili joj je usled preterane starosti potrebna promena.

HANNA pravi 3 različita tipa pH kalibracionih rastvora: standardni, tehnički i milesimalni. Veliki broj mogućnosti može izbor odgovarajućeg puferskog rastvora napraviti komplikovanim i napornim.

Standardni pH puferi za kalibraciju

Standarni pH puferi imaju preciznost +/- 0.01 pH @ 25°C (77°F) i dolaze u 7 različitih vrednosti od 1.68 do 10.01 pH. Najpopularniji i najčešće korišćeni pH puferi su 4.01. 7.01 i 10.01 obojeni su različitim bojama kako bi se lakše razlikovali i bili jednostavniji za upotrebu.

Kao svi kalibracioni puferi, standardni rastvori su napravljeni u skladu sa ISO standardima i sledljivi su u skladu sa NIST. Dolaze u pakovanjima različitih zapremina i mogu se primenjivati u velikom broju slučajeva, bilo da testirate pH vrednost npr sira koristeći HANNA Bluetooth ® bežični pH metar ili profesionalni laboratorijski.

HANNA savet: Ukoliko vam merenje izlaze iz opsega preciznosti na 25°C proverite pH raspon na grafiku na poleđini pakovanja za odgovarajuću temperature.

Tehnički pH puferi

Tehnički pH puferi imaju istu preciznost kao standardni i na identičan način se isporučuju – zajedno sa sertifikatom. Razlika je u tome što se tehnički rastvori nude u daleko većem rasponu pH meranja. Gotovo za svaku tačku pH skale postoji tehnički rastvor.

Npr: Za merenje pH vrednosti limunovog soka, koja je otprilike pH 2, mogu se koristiti tehnički rastvori od 1 i 4 za kalibraciju u 2 tačke.

Milesimalni puferi

Milesimalni puferi postoje za različite pH opsege (više opsega nego za standardne, ali menje nego tehnički) i oni takođe dolaze sa sertifikatom. Ono što ih čini jedinstvenim jeste njihova preciznost. Za razliku od standardnih i tehničkih sa preciznošću od +/- 0.01, milesimalni su znatno precizniji sa preciznošću od +/- 0.0002.

Milesimalni kalibracioni puferi se koriste kada je neophodna preciznost merenja na 3 decimale, kao što je potrebna u naučnim laboratorijama, medicinskim istraživanjima, vodovodima.

Kako se održavaju pH puferi

Mnogi od standardnih pufera dolazi u bocama koje blokiraju prodor svetlosti kako bi se održala njihova pH vrednost. Milesimalni rastvori dolaze u neprozirnoj, plavoj flaši, štiteći je potpuno od uticaja svetlosti.

Iako je su puferi već u proizvodnji zaštićeni, potrebno je preduzeti par mera kako bi se zadržao njihov integritet i osigurala preciznost.

Kako biste sprečili pufer od kontaminacije, nikada ne uranjajte elektrodu direktno u bocu. Kalibraciju izvršiti u posebnoj prethodno ispranoj dejonizovanom vodom, posudi. Korišćeni pufer ne treba vraćati u posudu.

Iako preporučujemo da se kalibracija vrši svakodnevno, svesni smo da uzima vremena i das u mnogi zauzeti i da ne stižu. Stoga, ukoliko preciznost nije toliko bitna, u redu je kalibrisati jednom/dva puta nedeljno. Ukoliko kalibrišete jednom nedeljno, upotreba kesica za jednokratnu upotrebu može biti dobra opcija za vas.

Vodič za pH elektrode