pH vrednost mlečnih proizvoda je veoma važna zbog mogućih nečistoća, kao i znakova bilo kakve infekcije, kako prilikom prikupljanja mleka, tako i prilikom njegove dostave. Tokom procesa sterilizacije merenje pH vrednosti je važno jer, ako je pH vrednost niža, proces će se brže odvijati. Ipak, niže pH vrednosti mleka takođe mogu biti indikator da stoka koja proizvodi mleko ima povišen broj leukocita, što može biti znak neke infekcije kao što je mastitis.

Važnost merenja pH vrednosti mleka

Mleko koje se koristi za proizvodnju sira mora biti odličnog kvaliteta. Njegova pH vrednost je presudna za to da li će sir biti tvrd ili mek. pH se takođe proverava tokom pripreme sira, kiseljenja mleka i sazrevanja pavlake. Razmnožavanje patogenih mikroorganizama se može drastično smanjiti ako pH vrednost bude u opsegu od 4,1 do 5,3.

Važnost merenja pH vrednosti maslaca

Kontrola pH vrednosti je od izuzetnog značaja tokom proizvodnje maslaca. Nakon pasterizacije, pavlaka se hladi i mora se održavati na strogo određenoj pH vrednosti koja iznosi od 6,70 do 6,85 kako bi se dobio slatki puter. Da bi se dobila pavlaka ili kajmak, dodaju se ekstrakti limunske kiseline kako bi se zakiselio krem i postigla pH vrednost od 4,6 do 5,0. Niža pH vrednost većine proizvoda na bazi maslaca produžava rok trajanja.

Važnost merenja pH vrednosti jogurta

Prilikom proizvodnje jogurta, proces hlađenja fermentisanog mleka može početi onda kada je pH vrednost dostigla vrednost od 4,4 do 4,6. Kada se radi o voćnim jogurtima, pH vrednost dodatog voća mora biti ista kao pH vrednost samog jogurta kako bi se izbegle bilo kakve neželjene reakcije na kraju samog procesa. Idealno bi bilo da jogurt na kraju procesa proizvodnje ima pH vrednost od 4,0 do 4,4 što produžava rok upotrebe.

Već godinama u nazad, inspiraciju za proizvode pronalazimo u potrebama i željama korisnika naših proizvoda. Kao rezultat toga nastale su specijalizovane linije proizvode, kakva je i linija pH merača za mlečne proizvode. Kompletnu linuju, koja sadrži počev od jednostavnih test varijanti do profesionalnih merača sa logovanjem, možete pogledati ovde.