Vino se dobija fermentacijom šećera iz grožđa. Kulture kvasca dodaju se soku koji je dobijen gnječenjem grožđa. Kvasac metabolizira sa šećerom i proizvodi alkohol i ugljen-dioksid koji se javlja kao nus-proizvod. Što je sadržaj šećera veći, veća je i koncentracija alkohola. Zbog toga je izuzetno bitno određivanje šećera u vinu. Ukoliko se dopusti da fermetiše celokupna količina, dobijeno vino se naziva suvim.

Tokom sezone berbe grožđa, vinari prate njegov sastav, jer on predstavlja jasan indikator potencijalnog stila vina i vremena žetve. Uz kiselost, pH i niz drugih parametara, određivanje koncentracije šećera u grožđu je jedna od ovih osnovnih komponenti proizvodnje vina.

Uzorci grožđa ili klastera su strateški odabrani sa vinograda i pažljivo gnječeni i bistreni u sok od grožđa. Sadržaj šećera ili ukupno rastvorenih čvrstih materija (TSS) može se zatim analizirati refraktometrijom ili hidrometrijom. Šećer čini 90 do 94% ukupno prisutnih solubilnih čvrstih materija. Tipične jedinice za TSS u vinskoj industriji su °Brix, gdje je 1 ° Brix jednak 1 gramu šećera na 100 g rastvora. Takođe se koriste i druge jedinice kao što je °Baume ili specifična težina.

Proizvođač vina zatražio je rešenje za jednostavan i tačan način za određivanje koncentracije šećera u vinu. Tražili su nešto prenosivo i manje subjektivno od mehaničkog refraktometra koji su trenutno koristili. Digitalni refraktometar HI96811 je savršen instrument i rešenje za sve velike i male vinarije za određivanja šećera (TSS) u proizvodnji vina.

digitalni refraktometar za analizu šećeraHI96811 je veoma jednostavan za upotrebu. Potrebno je sipati samo nekoliko metričkih kapi uzorka na prizmu od nerđajućeg čelika i korisnik pritiskom na taster „read“ dobija precizne rezultate gotovo istog trentuka. Sve očitavanja su kompenzovana sa temperaturom i rezultati se prikazuju u ° Brixu u celom opsegu. Merač se kalibriše u jednoj tačke sa deioniziranom vodom. Klijent je cenio jednostavnost u poređenju sa mehaničkim refraktometrima koji su koristili u prošlosti, primetivši da su rezultati mnogo više ponovljivi i pouzdaniji. Takođe su bili zadovoljni robusnim, vodootpornim dizajnom koji je omogućio da se instrument koristi kako u laboratoriji tako i u vinogradu.

Pogledajte ostale proizvode za kontrolu kvaliteta vina: