Određivanje mutnoće vina i proteinske stabilnosti

Već godinama pronalazimo inspiraciju za razvoj novih proizvoda, osluškujući potrebe i zahteve naših kupaca. Kao rezultat toga s ponosom možemo da kažemo da naši proizvodi mogu da odgovore na najveće izazove primene gde se koriste. S tim u vezi predstavljamo Vam rešenje za određivanje mutnoće vina i proteinske stabilnosti. U nastavku teksta biće reči o mutnoći vina, zbog čega se javlja, koji su najčešći metodi za bistrenje i na koji način je možete određivati.

U različitim fazama sazrevanja, vino se tretira  finim agensima, jer je nerafinirano vino prilično zamućeno. Mutnoća je posledica suspendovanih čvrstih materija nastalih tokom fermentacije. Proteini poput thaumatina su primarni proteini grožđa odgovorni za formiranje zamućenosti. Ovi proteini su pozitivno naelektrisani.

Bentonit predstavlja najčešće korišćeno sredstvo za bistrenje vina. Bistrenje je proces uklanjanja supstanci koje doprinose pojavi zamućenosti tako što ih vezuju kroz adsorpciju.

Bentonit je negativno naelektrisan i u vinu se nalazi kao koloid (fini prah pomešan sa vodom). Negativno nalektrisani bentonit se vezuje za pozitivno naelektrisane proteinske molekule. Posle tretiranja vina, čestice se rasčišćavaju, praveći vino željene boje i bistrine. Ovaj proces čini vina stabilnijim, što znači da se ukus, miris i izgled vina neće znatno menjati dok se čuvaju.

Uobičajeno je izvršiti test stabilnosti proteina pored bistrenja kako bi se shvatilo da li je potrebna stabilizacija i koliko bi bentonit bio prikladan za dodavanje. Važno je znati tačno količinu bentonita koja se dodaje vašem vinu, jer ako je dodato previše, može “uništiti” aromu i boju.

Prenosni merač zamućenosti i proteinske stabilnosti

HI83749 je prenosni merač za praćenje stabilnosti proteina i bentonita u vinu. Merač se isporučuje u kompletu sa bentocheck reagensom i standardima primarne zamućenosti AMCO-AEPA-1. Bentocheck reagens se koristi za određivanje količine bentonita koji je potreban da bi se povećala stabilnost proteina, a standardi AMCO-AEPA-1 primarnog merenja se koriste za kalibraciju i proveru performansi merača.

Pogledajte video prilog o instrumentu za određivanje mutnoće vina i proteinske stabilnosti: