Aromatizovanje napitaka može predstavljati problem ukoliko niste sigurni tačno šta radite i zašto je potrebno da određene parametre merite precizno i redovno. U nastavku Vam prenosimo problem i rešenje problema, sa kojim se naš kupac/proizvođač aromatizovanih napitaka susreo prilikom proizvodnje.

Koncentrovani sirupi se koriste u industriji hrane i pića prilikom proizvodnje brojnih proizvoda počev od aromatične kafe do proizvodnje bezalkoholnih pića. Koncentracija saharoze ne utiče samo na ukus finalnog proizvoda, već i na aromu, rok trajanja i potencijal za rast bakterija. Kako je saharoza najčešći šećer koji se koristi u proizvodnji sirupa, sadržaj šećera se obično javlja kao procenat % Brix-a  gde je 1 % Brix jednak 1 grama saharoze na 100 grama rastvora.

Određivanje koncetracije šećera u  sirupima 

Kafa je jedno od najpopularnijih pića  širom sveta i dostupna je u brojenim sortama i ukusima. Kafa se može aromatizovati tako što se zrnima kafe dodaju aromatizovana ulja u fazi pečenja ili dodavanjem aromatizovanog sirupa po završetku pečenja.

Proces aromatizacija često može nositi brojne poteškoće.  Alternativno, usled poteškoča sa aromatizovanjem, pržionice kafe/kafići pribegavaju jednostavnijoj varijanti dodavanja sirupa nakon spremanja.

Aromatizovani sirupi se mogu dodati vrućim, hladnim ili specijalnim napitcima, kao i dezertima. Korišćenjem aromatizovanih sirupa smanjuju se rizici gubitka arome kafe i stvaraju brojne uštede u vremenu i novcu.

Određivanje %Brixa

Kada se proizvode sredstva za aromatizaciju, šećerni sirup je najskuplji i najvažniji sastojak u izradi kvalitetnog napitka. Šećer, repa ili kukuruzni šećer se mešaju sa tretiranom vodom kako bi se kreirao šećerni sirup ili baza, tipično oko 63% Brixa. Aroma se zatim dodaje u bazu pomoću ekstrakta. Ekstrakti su dostupni kao prirodne i veštačke tinkture ili prahovi, ili kombinacija oba. Koncentrat voćnih sokova su čest primer ekstrakta koji se koristi za sirup.

Problem i rešenje korisnika

Proizvođač aromatizovanog sirupa kontaktirao je Hanna Instruments radi merenja koncentracije njihovih osnovnih šećernih sirupa. Kupac je gravimetrijski izračunao količinu šećerne trske koja je potrebna da se doda u toplu vodu kako bi se dobio šećerni sirup željene koncentracije Brixa od 63%. Tada su koristili refraktometar kako bi izmerili zagrejan rastvor i napravili konačna podešavanja na osnovu toga. U prošlosti su koristili mehanički/analogni refraktometar, ali su imali poteškoće pri dobijanju preciznih merenja zbog subjektivnog tumačenja i ograničene tačnosti temperaturne kompenzacije.

Hanna je preporučila digitalni refraktometar za određivanje %Brixa u analizi hrane – HI96801 digitalni refraktometar za analizu hrane. HI96801 ima širok opseg merenja od 0 do 85% Brix sa 0.1% Brix rezolucijom i tačnošću od ± 0.2% Brix.

Kupac se posebno svidela mogućnost da na dualnom LCD priati % Brixa kao i temperaturu uzorka od 0 do 80 ° C (32 do 176 ° F); merač mu je takođe omogućio da automatski kompenzuje vrednosti za  temperaturu u rasponu od 10 do 40 ° C (50 do 104 ° F).

HI96801 poseduje bunarčić za uzorkovanje od nerđajućeg čelika, koji se pokazao mnogo lakšim za čišćenje od njihovog mehaničkog refraktometra. Brzo vreme odziva od 1,5 sekunde omogućilo je klijentu da efikasno izvrši više merenja na svakom uzorku, praćenjem homogenosti mešavine sirupa i obezbeđivanjem prilagođavanja na osnovu reprezentativnog uzorka.

Sve u svemu, HI96801 je klijentu pružio jednostavno korišćenje i pristupačno rešenje za bolji proces kontrole kvaliteta.

Digitalni refraktometar