Problemi zaštite životne sredine usled drastično povećane emisije ugljen-dioksida poslednjih decenija dovelo je do globalne potrage  za alternativnim izvorima energije.

Povećanjem količine energije koja se dobija od obnovljivih izvora doprinosi redukciji zagađenosti ugljen-dioksidom i smanjuje račune za struju tokom vremena. Obnovljivi izvori energije su razni kao što su vetar, geotermalna, hidroelektrična, solarna…Među vlasnicima privatnih kuća i manjim preduzećima, solarna energija postaje sve popularniji izvor energije.

Porast popularnosti solarne energije može da doprinese smanjena cena instalacije. Solarni paneli zahtevaju jako malo truda oko održavanja s obzirom da nema pokretnih delova i uobičajno je vek trajanja od 20-30 godina.

Količina energije koju generiše sunce i jednoj minuti je jednaka kolicini energije koja se iskoristi na globalnom nivou, jednom godisnje. Međutim, praviti energiju uz pomoć sunca kao je težak zadatak. No, kako tehnologija postaje naprednija tako je solarna energija sve više popularna kao izvor. Da bi se konvertovala solarna energija u elektricitet, generiše se sunčeva svetlost preko solarnih panela. Solarni paneli se prave od pojedinačnih fotoćelija koje konvertuju svetlost u energiju. 1880. Godine fotoćelije sui male efikasnost od 1 do 2% Danas, fotoćelija može da dostigne efikasnost do oko 40%.

Kompanija koja instalira solarne panele nas je kontaktirala kako bi određivala intenzitet svetlosti. Količina sunčeve svetlosti koja dođe do solarnih panela varira i zavisi od geografske i fizičke lokacije.  Kako bi obezbedili svojim korsnicima najveću moguću efikasnost solarnih panela, želeli su da određuju intenzitet sunčeve svetlosti kako bi instalirali panele na najbiljem mogućem mestu i pod najboljim uglom što im obezbeđuje merenje intenziteta svetlosti na raznim tačkama u okviru željenog mesta instalacije.

Gustina svetlosti koja pada na površinu se meri u mernim jedinicama lux-a, prosečno očitavanje za sunčevu svetlost je od 30,000 do 100,000 lux-a,

Hanna tim je preporučio da počnu da koriste prenosni luksmetar HI97500 koji ima 3 merna raspona pokrivajući od 0.001 do 1.999 Klux, 0.01 do 19.99 Klux, i od 0.1 do 199.9 Klux. Ovoj kompaniji je odgovarao najviši raspon jer su radili očitavanja kada su sunčani dani. Preciznost u rasponu od ±6% od očitavanja i ±2 decimale je davala sigurnost u donošenju odluke oko lokacije instalacije. Kabal u dužini od 1.5 metra povezuje senzor za svetlost za merač omogućava korisnicima da vrše očitavanja  sa distance obezbeđujući tako da senke ne ometaju preciznost merenja. Ovaj merač je robustan, vodootporan jer se kontantno koristi na terenu. Ima brz odgovor, vreme stabilizacije očitavanja je oko jednog minuta što omogućava korisniku da brzo i efikasno proceni gde je optimalna lokacija za instalaciju solarnih panela.

Merenje intenziteta svetlosti - lux metar