Za svakog proizvođača vina koji se trudi da minimalizuje veštačke intervencije u prirodan proces pravljenja vina, koji ne želi da koristi hemikalije u istom – ukus i kvalitet krajnjeg proizvoda najviše će zavisiti od karakteristika grožđa koje su jako promenljive u zavisnosti od datuma berbe.

 

Naša kupac i proizvođač vina, Irina nam je objasnila da oni (ona zajedno sa svojom porodicom) nisu želeli da dodaju bilo kakve hemijske korektore vinu pa su praćenje kiselina i pH merenja od esencijalne važnosti. Irina nam je objasnila da niko od njih nema znaje iz hemije pa im nikako nije odgovaralo da rade te analize ručno preko bireta, indikatora boja i tako dalje, Dodatno, sve to zahteva puno vremena i strpljenja.

I to je glavni razlog zašto nosimo uzorak na testiranje u laboratoriju što ume dosta da nas košta. Ali ova testiranja su bila vrlo nepraktična što se tiče odluke oko berbe jer znaju da se oduže. Iako je laboratorija gde su testirali bila super i brza, opet to nikada nije moglo da bude odmah nakon uzrokovanja. Takođe, samo odnošenje uzorka nam svakako nije bile omiljena aktivnost, kaže Irina.

lab-1338728_960_720Tako smo i došli na odluku da kupimo automatski titrator koji će moći da testira ukupne kiseline i ph jer kada smo sve uzeli u obzir odabrali smo HI84502 mini titrator za analizu vina: finansijski je bilo pristupačno i jednostavno za upotrebu, a imali smo i stalnu podršku Hanna Instruments tehničke podrške. Pokazalo se da se pouzdani rezultati dobijaja jako brzo, i da je samo bitno na ispravan način kalibrisati instrument. Od kada koristimo mini titrator za testiranje bili smo u mogučnosti da povećamo broj testiranja.

Druga ušteda vremena je zbog toga što nigde ne nosimo uzorak i svakako smo u boljoj prilici za donošenje odluke oko termina berbe. Upravo zato što smo testirali koliko god da nam je bilo potrebno puta, bili smo sugurniji u donošenju odluke oko termina berbe. Irina svima preporučuje svim proizvođačima vina jer ga smatra fantastičnom malom opremom koja predstavlja veliku pomoc proizvodjačima vina koji hoce da imaju pouzdane rezultate analize svog vina kako bi doneli što bolju odluku što se tiče termina berbe. Po tome kako smo mi razumeli, ovo je jako bitna odluka za kvalitet vina ili ako ste se dogovarali o otkupu, mogli da garantujete unapred određeni kvalitet grožđa.

Mini titrator za analizu vina


Takođe, Hanna Vam nudi digitalni refraktometar za određivanje šećera u uzorcima grožđa, veoma brzo i precizno, a kalibriše se uz pomoć par kapi destilovane vode. Irina misli da svaka vinarija koja namerava ozbiljno da se posveti pravljenju vina treba da preuzme gore navedena merenja. Nama Hanna odgovara jer od oprema ima sve što nam je potrebno, a po pristupačnim cenama. Ali, ono što nam je najviše odgovaralo je Hannina tehnička podrška, kaže nam Irina.

HI96801_720x720_72_RGB